# 3 Dankbaar verhaal

Dit keer een verhaal dat is ontstaan na het woord ‘NEE’. Wanneer je aan je man vraagt of hij een dankbaar verhaal heeft en hij zegt; “NEE”. Met het vriendelijke verzoek om hem geen onderdeel te maken van de plannen voor het verzamelen van dankbare verhalen. En zie hier het dankbare NEE-verhaal. Want we zijn op reis gegaan met NEE. Wat maakt nu dat NEE een dankbaar verhaal waard is? Wat brengt NEE? Wat levert het je op?

“Nee, ik wil het er nu niet over hebben. Ik wil gewoon rustig gezellig met je een hapje eten.” Dat zei ik tegen mijn vrouw bij Dit, ons favoriete restaurant. Maar ze luistert niet. Nee, ze luistert niet. Ik zie het in haar ogen maar weet ook dat ze het me niet voor niets vraagt. Wat is mijn dankbare verhaal? Daar moet ik even over nadenken. En ik wil me al helemaal niet laten dwingen omdat mijn vrouw het in haar hoofd heeft. Ze zegt dat NEE dan mijn dankbare verhaal wordt. Ja, dat klinkt eigenlijk best goed. Want door NEE heb ik een aantal dankbare ervaringen meegemaakt. De keer dat ik Nee zei tegen mijn leidinggevende omdat het werk me te veel werd en ik mezelf had overwerkt. Daarna nam ik rust en leerde ik steeds beter NEE zeggen op mijn werk. Of de keren dat ik NEE zeg tegen de kinderen omdat wat ze doen niet wenselijk is. Hierin heb ik dan weer een andere rol door NEE te zeggen dan in mijn werksituatie. En de keer dat ik niet terug wilde verhuizen naar Nederland en ik het heb uitgeschreeuwd. NEE, ik ga niet terug naar Nederland. Het is anders gelopen. Maar wat moest deze NEE eruit. NEE wilde gehoord worden. Met alle woede, frustratie en pijn die het gaf. NEE heb ik moeten leren zeggen omdat ik teveel Ja zei. Omdat ik dat moet van mezelf en hulp accepteren niet mijn sterkste punt is. Dan laat het leven je NEE leren zeggen en daar ben ik dankbaar voor.

Dus dankjewel voor NEE. Om ja te zeggen moeten we soms eerst NEE zeggen om vervolgens de ja echt te kunnen voelen. En omgedraaid. Want zowel Ja als NEE hebben allebei hun kracht en kunnen niet zonder elkaar.

Wanneer zeg jij NEE?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s